https://www.yenisesbolvadin.com/

CEYLANİ KOYUNCU ( Kaptan-ı Derya )


İyi Olmak, İyilik Yapmak


İyilik sözcüğünü günlük yaşamımızda ne çok kullanıyoruz? Nitelik açısından sıralamaya koymak istediğimiz şeylerin dile getirildiği her vesilede iyiden ve kötüden söz ediyoruz. İyi bir şey yaptığımızda da adına iyilik yapmak diyoruz. İyilik yapmak insan olmanın hallerinden birisidir insan daima bir amaç uğruna çalışır çaba gösterir. Büyüklerimden hep dinlerim eskiyi eski zamandaki yardımlaşmaları dayanışmaları ama ne yazık ki o yardımlaşmalar dayanışmalar yok maalesef öyle bir zamandayız ki artık insan kendi nefsini köreltemiyor daima daha fazlasını istiyor ama başkası için de kendisi için istediklerini istemiyor iyilik de öyle bir şey ki yaygın hastalık gibi yayılıp gidiyor. Bir insan küçük bir destekle kocaman oluyor yardım ettiği destek çıktığı kişinin gözünde İyilik yapmak, insan olmanın hallerinden birisidir. İyilik, herhangi bir beklenti ile değil; sadece insani bir duygu ile yapılır. İyilik yapan, iyilik karşısında -eğer yeterli olgunluk düzeyine erişmiş ise teşekkür bile beklemez. Ama iyilik yapmanın bir insanlık hali olduğu gibi, iyilik yapanın da teşekkür etmesi yine bir insanlık hali ve gereğidir.
Size karşılığında hiçbir ödemek zorunda olmadığınız bir iyilik yapıldığında; en azından bir teşekkür borçlusunuz. Eğer bir teşekkürü sakınıyorsanız, kendinizde gözlemeniz ve denetlemeniz gereken bazı olumsuzluklar var demektir. Size hiç kimse mecbur olduğu için iyilik yapmaz. Mecburen yapılan da zaten iyilik olmaz.
Ne güzel Demiş Hz. Ali (R.A.) İnsanların en kötüsü, iyiliği kötülükle karşılayan ve insanların en iyisi, kötülüğe karşılık iyilik yapandır.